Locatie:Wouwseweg 3, 4703 BK Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1926
Architect: Jac Hurks
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 28-09-2009
Kadastrale aanduiding: Gemeente Roosendaal, sectie K, Nr. 2329

Omschrijving van het monument

Algemeen:
In het verleden leidde de weg van Roosendaal naar Wouw van de Markt via de Kade in Roosendaal naar de Wouwseweg die in het centrum van Wouw uitkwam. Inmiddels is de weg ter hoogte van de afrit 19 van de A58 afgesloten en loopt via de noordzijde van de snelweg door als Wouwbaan. De Wouwseweg kenmerkt zich door gemengde bebouwing overwegend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Dicht bij het centrum van Roosendaal betreffen het statige herenhuizen en richting Wouw betreffen het vrijstaande éénlaagse woningen met een kap en kleine bedrijfspandjes achter de woningen. De woningen worden door een stoep met bomen van de rijbaan gescheiden. Het woonhuis aan de Wouwseweg 3 is in 1926 onder invloed van de Amsterdamse school architectuur gebouwd in opdracht van de heer Jac. Vos te Roosendaal, naar een ontwerp van Jac. Hurks, architect te Roosendaal
In 1988 is aan de achterzijde een overkapt terras gebouwd die niet beschermd is. Het gedeeltelijk onderkelderde woonhuis staat op een rechthoekig grondvlak en bestaat uit een begane grond, een verdieping en een zolder onder een schilddak dat gedekt is met verbeterde Hollandse pannen. De nok staat haaks op de weg en op de nok is aan de voorzijde een piron geplaatst. De gevels zijn gebouwd van rode baksteen in staand verband, hebben een donkere borstwering en zijn gedecoreerd met donkere strekkenlagen. De vensteropeningen hebben een hardstenen lekdorpel en een steen rollaag. Aan de linkerzijde van het woonhuis bevindt zich een inrit tussen gemetselde kolommen met een hekwerk. De voorgevel grenst direct aan de stoep.

Woonhuis

Voorgevel:
De voorgevel heeft aan de linkerzijde een afgeschuinde hoek. In- en links - en rechts van deze hoek bevindt zich een venster. De entree en de hoek worden geaccentueerd door een horizontale betonnen band die over de linkerzijgevel doorloopt. Het venster naast de afgeschuinde hoek in de voorgevel heeft een stijl. Rechts van dit venster bevinden zich ter hoogte van de begane grond en de verdieping twee vensters met een kunststoffen kozijn. Ter hoogte van de verdieping bevinden zich in- en links - en rechts van de afgeschuinde hoek drie vensters. Het geveldeel boven de afgeschuinde hoek wordt afgesloten met een ruim dakoverstek. De gevel boven de twee venster wordt afgesloten met een topgevel waarin zich een venster bevindt. Rechts van de topgevel steekt een forse schoorsteen boven de nok uit.

Linker zijgevel
Aan de straatzijde bevindt zich de toegang tot het woonhuis die gevormd wordt door een portiek onder de luifel die vanaf de voorgevel doorloopt. In het portiek dat bereikbaar is via een hardstenen trede bevindt zich de authentieke deur met glasstroken tussen houten decoratieve elementen. Het portiek heeft aan de linker zijde een muurtje en een decoratieve gemetselde halfronde kolom. In een risalerend gevelvlak bevinden zich op de begane grond drie ongedeelde vensters en ter hoogte van de verdiepingen drie smalle hoge vensters. Aan de linker zijde van deze gevel bevinden zich op de begane grond en de 1e verdieping een samengesteld kozijn met twee stijlen en een kalf. De gevel wordt afgesloten met een ruim dakoverstek waaronder zich siermetselwerk bevindt.

Rechter zijgevel
De rechterzijgevel wordt ingenomen door het belendende pand.

Achtergevel
De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

  • TERUG