Locatie:Wouwseweg 9, 4703 BK Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1927
Architect: De Bruijn-Van Hees
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 28 september 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, sectie K, Nr. 2615

Omschrijving van het monument

Algemeen:
In het verleden leidde de weg van Roosendaal naar Wouw van de Markt via de Kade in Roosendaal naar de Wouwseweg die in het centrum van Wouw uitkwam. Inmiddels is de weg ter hoogte van de afrit 19 van de A58 afgesloten en loopt via de noordzijde van de snelweg door als Wouwbaan. De Wouwseweg kenmerkt zich door gemengde bebouwing overwegend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Dicht bij het centrum van Roosendaal betreffen het statige herenhuizen en richting Wouw betreffen het vrijstaande éénlaagse woningen met een kap en kleine bedrijfspandjes achter de woningen. De woningen worden door een stoep met bomen van de rijbaan gescheiden.

Het woonhuis aan de Wouwseweg 9, dat in 1927 onder invloed van de Amsterdamse school architectuur is gebouwd in opdracht van de heer M.A. Hillemans te Roosendaal naar een ontwerp van De Bruijn en Van Hees, architecten te Roosendaal. In 1964 is aan de rechter achterzijde een aanbouw gebouwd in opdracht van de heer B. Hillemans naar een ontwerp van L. Sadee en J. de Bruijn, architecten te Roosendaal. Het pand staat op een rechthoekig grondvlak en bestaat uit een begane grond, een verdieping en een zolder onder een tentdak dat gedekt is met rode tuile-du-Nordpannen. Op de punt van het dak is een piron geplaatst. De gevels zijn gebouwd van rode baksteen in staand verband en hebben een hardstenen plint. De vensteropeningen hebben een hardstenen lekdorpel en een gepleisterde latei.
Aan de linkerzijde is een erker onder een platdak aangebouwd en aan de achtergevel een éénlaagse aanbouw met een platdak.

Woonhuis

Voorgevel:
De voorgevel is vier gevelassen breed. In de derde gevelas van links bevindt zich de toegang in een portiek onder een driezijdige erker. De toegang wordt gevormd door een authentieke dubbele paneeldeur die bereikbaar is via twee hardstenen treden. Links van de toegang bevinden zich twee schuifvensters met glas-in-lood in het bovenlicht. Rechts van de toegang bevindt zich een driezijdige erker die aansluit op de erker ter hoogte van de verdieping en in een vertand terugliggend gevelvlak ligt. De erker op de begane grond heeft ongedeelde onderramen en gedeelde bovenlichten.
Aan de linkerzijde van de gevel hebben de twee vensters een gedeeld onderraam en een bovenlicht. De driezijdige erker boven de toegang heeft ongedeeld onderramen. De vensters in de erker ter hoogte van de verdieping aan de rechter zijde hebben een ongedeeld onderraam en een bovenlicht.
Alle bovenlichten, behalve die aan de linkerzijde op de begane grond, zijn gevuld is met glas-in-lood en hebben in het midden twee staande roeden en aan beide zijden een gedeeld raam. De gevel wordt aan de bovenzijde afgesloten met een gepleisterde band een gemetselde fries en een ruim dakoverstek. In het dakvlak boven deze gevel bevinden zich drie dakkapellen met een gebogen dak. De middelste dakkapel heeft openslaande ramen en is hoger dan de linker en rechter dakkapel. Deze hebben ongedeelde ramen.

Linker zijgevel
Aan de voorzijde van de linker zijgevel is een liseen zichtbaar. Aan de achterzijde bevindt zich onder een platdak een driezijdige erker. Geheel links aan deze gevel is een eenlaagse aanbouw zichtbaar. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich aan de linkerzijde een venster met openslaande ramen en een bovenlicht dat gevuld is met glas-in-lood. In het midden bevinden zich twee staande roeden en aan beide zijden een gedeeld raam. De gevel wordt aan de bovenzijde afgesloten met een gepleisterde band een gemetselde fries en een ruim gedecoreerd dakoverstek.

Rechter zijgevel
In het midden van deze gevel bevindt zich een toegang met daar boven een driezijdige bakstenen erker op uitgemetselde bakstenen consoles. De toegang wordt gevormd door een deur waarboven zich een gepleisterde band bevindt. Het linker en rechter venster van de erker zijn ongedeeld, het venster in het midden is gedeeld. De erker wordt afgesloten met een band.
Aan de rechter zijde van de toegang en de erker bevinden zich op de begane grond een tegel met het opschrift: "O.L. VROUWE VAN ATIJD DURENDE BIJSTAND".
Ter hoogte van de begane grond bevindt zich een samengesteld venster en ter hoogte van de verdieping een venster met openslaande ramen en een bovenlicht dat gevuld is met glas-in-lood. In het midden bevinden zich twee staande roeden en aan beide zijden een gedeeld raam. De gevel wordt aan de bovenzijde afgesloten met een gepleisterde band een gemetselde fries en een ruim gedecoreerd dakoverstek. In het dakvlak boven deze gevel zijn drie lange smalle dakramen in het dakvlak geplaatst.

Achtergevel
Aan de achtergevel is aan de linkerzijde een eenlaagse en aan de rechterzijde een tweelaagse aanbouw gebouwd.
Voorts is de achtergevel vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

  • TERUG