Locatie:Wouwseweg 21, 4703 BL Roosendaal
CBS Typering: Klooster St. Elisabeth
Bouwjaar: 1925
Architect: F.B. Sturm
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 7 januari 1994
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, sectie K, Nr. 5266

Typering
Het klooster St. Elisabeth is een U-vormig gebouw, met een grote tuin, oorspronkelijk gelegen aan de rand van de bebouwde kom langs de uitvalsweg naar Wouw. Alleen de vleugel aan de Wouwseweg komt voor plaatsing op de monumentenlijst in aanmerking.

Historische omschrijving
Het complex St. Elisabeth is in 1925 gebouwd als klooster, ziekenhuis voor religieuzen en school voor de kloosterorde van de zusters Fransiscanessen en is nu een tehuis voor bejaarde religieuzen.
Het grootste deel van het complex is in 1978 inwendig verbouwd.

Omschrijving exterieur
De gevels van het twee- en drielaagse pand zijn opgetrokken uit machinaal gevormde baksteen. Het pand is gedeeltelijk onderkelderd. De schilddaken zijn gedekt met leien in maasdekking.
Bij allebei de vleugels is de entree asymetrisch in het gevelvlak geplaatst.
De gevel aan de Wouwseweg is het meest monumentaal van vormgeving. Aan de straatzijde is aan beide kanten van de toegang een kwartrondgebogen bakstenen afscheiding met hardstenen afdekplaten op de penanten, ertussen smeedijzeren hekken met daarin een vierpas in ruitmotief.
De tuinaanleg aan weerskanten van de oprijlaan is symmetrisch en dateert uit de bouwtijd, de beplanting bestaat uit rhododendrons, rode beuken, taxussen en ceders.
De hoofdentree is centraal in een risaliet van vijf traveeŽn, de vleugeldeur, die verdiept geplaatst is in een rondboogportiek heeft een halfrond glas-in-lood bovenlicht. In de deuren een rond raam met een rooster van siersmeedwerk. Boven de deurpartij een samengesteld venster met glas-in-loodbeglazing, voorstellend: Maria in mandorla. In dezelfde breedte daarboven een boograam, de driehoekige topgevel daarboven wordt bekroond met een kruis. De lekdorpels van alle vensters zijn van hardsteen. De borstweringen zijn voorzien van sober siermetselwerk en rollagen. Nog in het risalerend gedeelte aan weerskanten van de entree twee vensterassen met getoogde vensters met kleine roeden in het bovenlicht. De bovenste etage heeft mezzanino-ramen. Eenzelfde vensterindeling is ook in de gevelgedeelten naast de risaliet toegepast. De gootlijsten met snijwerk rusten op houten klosjes, op het schilddak van de risaliet een taps toelopende zeshoekige dakruiter met klokkestoel, bekroond met een helmvormig dak en een kruis. De dakvlakken naast de risaliet hebben tweelichts dakkapellen onder schilddak met bolpiron.

Omschrijving interieur

Van het interieur is de kapel vermeldenswaard.
Een eenbeukige ruimte met halfronde absis, de traveeŽn zijn door middel van rondbogen met pilasters gescheiden, in de gekoppelde rondboogvensters bevinden zich figuratieve glas-in-lood ramen. Het tongewelf van stucwerk wordt geleed door kruis- en bandribben. De muren zijn gewit, het meubilair is vernieuwd.

Redengevende omschrijving
Het klooster met tuin is van belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling en vanwege de gaafheid van het exterieur.

  • TERUG