Locatie:Wouwseweg 56, 4703 BS Roosendaal
CBS Typering: Herenhuis met koetshuis
Bouwjaar: 1894
Architect: M. Vergouwen
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 28 september 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, sectie K, Nr. 1592

Omschrijving van het monument

Algemeen:
In het verleden leidde de weg van Roosendaal naar Wouw van de Markt via de Kade in Roosendaal naar de Wouwseweg die in het centrum van Wouw uitkwam. Inmiddels is de weg ter hoogte van de afrit 19 van de A58 afgesloten en loopt via de noordzijde van de snelweg door als Wouwbaan. De Wouwseweg kenmerkt zich door gemengde bebouwing overwegend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Dicht bij het centrum van Roosendaal betreffen het statige herenhuizen en richting Wouw betreffen het vrijstaande éénlaagse woningen met een kap en kleine bedrijfspandjes achter de woningen. De woningen worden door een stoep met bomen van de rijbaan gescheiden.

Het herenhuis met koetshuis aan de Wouwseweg 56 is gebouwd in 1894 in opdracht van de gebroeders Heerma van Voss te Roosendaal (tuinarchitecten) naar een ontwerp van M. Vergouwen, architect te Roosendaal. Het pand staat op een rechthoekig grondvlak en bestaat uit een begane grond, een verdieping en een zolderverdieping onder een platdak met dakschilden die gedekt zijn betonnen pannen. Aan beide zijden van het dak bevindt zich een schoorsteen. De gevels van het woon- en koetshuis zijn gebouwd van rode baksteen in kruisverband en hebben een gepleisterde plint. De vensteropeningen hebben een hardstenen lekdorpel en een decoratieve segmentboog met aanzet - en sluitstenen. De boogvelden zijn gevuld met siermetselwerk. Het boogveld rust op een hardstenen band. De gevel is verlevendig met gepleisterde speklagen ter hoogte van de lekdorpels, de wisseldorpels en de aanzetstenen. Aan de linkerzijde is een éénlaagse aanbouw onder een zadeldak gebouwd waarvan de nokrichting evenwijdig met de straat loopt.

Woonhuis

Voorgevel:
De voorgevel is vier gevelassen breed. In de tweede gevelas van links bevindt zich de toegang in een ondiep portiek in een risalerend geveldeel. Links van deze risaliet bevinden zich in een terugliggend gevelvlak een ongedeeld schuifvenster ter hoogte van de begane grond en de verdieping. Rechts van de risaliet bevinden zich twee ongedeelde schuifvensters ter hoogte van de begane grond en de verdieping. De gevelvlakken hebben links en rechts een liseen. De gevel wordt afgesloten met een van liseen tot liseen lopende gepleisterde band. De toegang is bereikbaar via twee hardstenen treden en wordt gevormd door een paneeldeur met ijzeren siersmeedwerk en een ongedeeld bovenlicht. In het dakvlak boven deze gevel bevinden zich drie dakramen.

Linker zijgevel
Aan de linker zijgevel is het koetshuis aangebouwd. Voorts is de gevel blind en wordt afgesloten met een kantpan en een boeiboord.

Rechter zijgevel
De rechter zijgevel is blind en wordt afgesloten met een kantpan een boeiboord.

Achtergevel
De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

Koetshuis
Het koetshuis heeft een toegang met dubbele houten opgeklampte deuren met een drieledig bovenlicht. Het boogveld boven het bovenlicht is gepleisterd. Rechts van deze toegang bevindt zich een ongedeeld schuifvenster.

Linker zijgevel
De linker zijgevel wordt ingenomen door het belendende pand.

Rechter zijgevel
De rechter zijgevel grenst aan het hierboven beschreven pand.

Achtergevel
De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

  • TERUG