Locatie:Het Dreefje 3, 4721 Schijf
CBS Typering: Boerderijcomplex, woonhuis, schuur en ijsboerderij
Bouwjaar: 1927-28
Architect: Jac. Hurks
Soort monument: Rijksmonument
Monumentnummer: 517038
Geplaatst d.d.: 18-12-2001.
Kadastrale aanduiding: Schijf, Sectie O, Nr 312, 313

Complexomschrijving:
Het complex "GERDAHOEVE" bestaat uit het vrijstaande WOONHUIS (1) met bijbehorende STAL (2). Beide zijn naar ontwerp van architect J. Hurks gebouwd in Expressionistische stijl. Het woonhuis verrees in 1927, de stal in 1928.

Waardering:
Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in Noord-Brabant en de typologische ontwikkeling van de boerderij in het Interbellum. Als villawoning met losse stal is het pand innovatief. Het complex is architectuurhistorisch waardevol vanwege de stijl en de plaats in het oeuvre van de architect Hurks. Het is belangrijk vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Er is een bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het complex is van belang vanwege de gaafheid van ex- en interieur, alsmede de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen. De stal is met name belangrijk vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Complexonderdeel 1-boerderij 517038:
Het WOONHUIS "GERDAHOEVE" is in 1927 gebouwd in Expressionistische stijl naar ontwerp van architect J. Hurks. De bouwvolumes gaan vloeiend in elkaar over waarbij aan elke gevel evenredige aandacht is besteed.

Omschrijving:
Het éénlaagse onderkelderde woonhuis heeft een vrijwel L-vormige plattegrond met een hoge samengestelde paraboolkap met rode verbeterde Hollandse dakpannen. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen in siermetselverband met rollagen en staand metselwerk. De voorgevel aan de straatzijde bestaat uit twee delen, beide met opgemetselde plantebakken. Links is er het iets terugspringende éénlaagse deel onder een langskap met brede houten gootlijst.
Rechts is er een risaliet met hoge steekkap met aangebouwde schoorsteen. Het linkerdeel heeft een breed toiletraam met ladderverdeling en voordeur met expressief houtornament. Naast de voordeur bevindt zich een zwart glazen gevelsteen waaruit blijkt dat de eerste steen gelegd is op 10-9-1927 door de familie Veraart. Op de gootlijst is de naam "Gerdahoeve" geschilderd. In het dak is een dakkapel onder plat uitkragend dak geplaatst, met twee openslaande laddervensters. Het rechterdeel heeft een breed raam met glas-in-loodbovenlichten, op de etage er boven een driedelig raam met ladderindeling en als zolderraam een tweedelig hoog smal raam. De rechterzijgevel heeft links aansluitend bij de schoorsteen een smal hoog deel met op de begane grond en op de eerste etage direct onder de gootlijst een smal hoog raam. Daarnaast bevindt zich een breed gedeelte waarbij de gootlijst de vorm volgt van een erker met afgeschuinde zijden en glas-in-loodbovenlichten.
In het dakvlak is een driedelige dakkapel met ladderindeling boven de erker. De achtergevel heeft een terugspringend deel met de achterkamer en een breder gedeelte met onder meer de woonkeuken. Bij beide delen scharniert de kap rondom een forse schoorsteen. Links twee kleine ramen met glas-in-lood, rechts een klein venster en een breed groot laddervenster. Achter het kleine raampje bevond zich oorspronkelijk een bedstee, nu een badkamer. Geheel rechts geeft een deur toegang tot de woonkeuken.
Rechts naast de schoorsteen bevindt zich een brede dakkapel met plat dak. De drie openslaande vensters hebben een ladderindeling. De linkerzijgevel heeft een diep uitgebouwd deel aan de achterzijde, waarin zich de woonkeuken bevindt. Dit uitgebouwde deel bevindt zich onder een plat dak, ofschoon het door een brede knik in de kap lijkt of dit deel ook onder de bekapping valt.
Onder de gootlijst is een strook kleine vensters geplaatst. Daarachter een bouwdeel met één laddervenster. Nog iets verder terug springt het trappehuis, door de gootlijst en de kap heen gesneden en onder een plat dak geplaatst. Onderin een tweelichts kelderraam, de trap wordt verlicht door drie klimmende raampanelen met glas-in-lood. Een laatste weer nog iets verder inspringende geleding sluit aan bij de voorgevel en bezit een breed toiletraam met ladderverdeling.
Het interieur is gaaf en rijk aan details. Via de voordeur komt men in een brede diepe hal, evenals het toilet voorzien van sierbetegeling. Twee deuren ter rechterzijde geven toegang tot de kamer-en suite met schuifdeuren en hoekkasten. De voorkamer is voorzien van een marmeren schouw. Beide kamers bezitten parket en donkere houten lambrizering. De paneeldeuren en de lambrizering zijn van Amerikaans grenen. De achterkamer heeft tegen de achterwand een Art Déco betegelde schouw met aan weerskanten hoekbankjes, verlicht door twee vensters met glas-in-lood in geometrisch motief.
Ter linkerzijde is de toegang tot de royale bordestrap met houtwerk en sierbalusters met golfpatroon. Langwerpige glas-in-loodpanelen verlichten de trappartij. Daaronder geeft een deur toegang tot de kelder. Aan het einde van de hal is de woonkeuken geplaatst.

Waardering:
Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in Noord-Brabant en de typologische ontwikkeling van de boerderij in het interbellum. Als villawoning met losse stal is het pand innovatief. Het complex is architectuurhistorisch waardevol vanwege de stijl en de plaats in het oeuvre van de architect Hurks. Het is belangrijk vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Er is een bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het complex is van belang vanwege de gaafheid van ex- en interieur, alsmede de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen. Woonboerderij

Complexonderdeel 2-stal 517039:
De STAL behorende bij de GERDAHOEVE is gebouwd in Expressionistische stijl naar ontwerp van J. Hurks en het enige voorbeeld van agrarische bouw van diens hand. Enkele stalramen hebben een vereenvoudigde indeling gekregen. De stal is haaks geplaatst ten opzichte van de Gerdahoeve.

Omschrijving:
De hoge stal heeft een rechthoekige plattegrond en is gedekt door een deels asymmetrische paraboolkap met rode verbeterde Hollandse dakpannen. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen, versierd met rollagen boven de vensters en deuren en vlechtingen bij de topgevel. De lange noordgevel die aan de straat grenst heeft een hoge gepleisterde plint en een regelmatige verdeling van getoogde vensters met rechte stalramen met zwart betegelde dorpels en getoogde deuren. Om de twee vensters is er één deur met beslag en zwart en wit geschilderde verticale planken. De naar het woonhuis toegekeerde westgevel heeft op de begane grond drie vernieuwde stalramen en een staldeur. Een latei boven het midden geeft aan dat hier oorspronkelijk een grote dubbele staldeur heeft gezeten. De hoge topgevel met vlechtingen is iets vooruitspringend gemetseld en is voorzien van een hooiluik met bovenlicht in sierroedenverdeling en een zeshoekig luchtrooster.
Rechts wordt de kap door een inspringing gescheiden van de hoge rechthoekige schoorsteen. Deze schoorsteen die de kap op de hoek doorbreekt maakt de overgang naar de lange zuidgevel mogelijk, met op de verdieping een reeks bandvensters onder uitkragende houten gootlijst. De indeling van de begane grond etage met de getoogde stalvensters en de deuren komt goedddeels overeen met die in de noordgevel. De oostgevel is het meest bewerkelijk uitgevoerd.
Op de begane grond bevinden zich links en rechts getoogde deuren, in het midden dubbele rechtgesloten staldeuren. De hele topgevel erboven is voorzien van eveneens zwart en wit geschilderde houten planken. Bij een verbouwing in 1997 is het benedengedeelte van de topgevel voorzien van damwandplaten en schuifdeuren. De verticale richting ervan wordt onderbroken door de openslaande luiken boven de centrale poort en het Expressionistische sierhoutwerk in de top. Deze gevel wordt verlicht door vier smalle vensters.
De stal heeft op de begane grond een groot stalgedeelte en bij de schoorsteen een stookruimte. Een trap bij dit stookhok geeft toegang tot de verdieping met hooizolder, die deels van een cementen en deels van een planken vloer is voorzien. De kap wordt gesteund door een grenen spantconstructie. De dakpannen zijn aan de binnenzijde met stro afgewerkt.

Waardering:
De stal is van algemeen belang. De stal heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Als stal van een boerderij in Noord-Brabant is het object innovatief. Het pand is architectuurhistorisch waardevol vanwege de stijl en de plaats in het oeuvre van de architect. Het is belangrijk vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en bijzondere ornamentiek. Er is een bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De stal is van belang vanwege de gaafheid van ex- en interieur en wegens de functionele zeldzaamheid.