Locatie:Akkerstraat 16, 4724 SX Wouw
CBS Typering: Boerderij
Bouwjaar: 1852
Architect: .
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 27 januari 2009
Kadastraal: Wouw, Sectie O, Nr. 892

Omschrijving van het monument

Ten zuiden van het dorp Wouw loopt van noord naar zuid de Akkerstraat die vanuit Wouw loopt naar de Westelaarsestraat. Vanuit Wouw is de molen een blikvanger en vervolgens leidt deze straat naar het buitengebied dat zich kenmerkt door verspreid gelegen agrarische bebouwing. Ter plaatse van een lichte bocht in de weg bevinden zich twee boerderijcomplexen, het complex aan de Akkerstraat 15 en het daartegenover gelegen woonhuis Akkerstraat 16. Van deze boerderij is de stal gesloopt maar het woonhuis is behouden.

Het boerderijcomplex ter plaatse van nummer 16 betreft een vrijstaand woonhuis dat tot stand is gekomen door de sloop van de stal in 1984 en diverse opstellen die niet beschermenswaardig zijn. De aanbouw aan de linker zijgevel dateert eveneens uit 1984.

Het vrijstaande woonhuis bestaat uit en begane grond, een zolderverdieping en een zolder onder een zadeldak dat gedekt is met gesmoorde Hollandse pannen en waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. De boerderij wordt van de openbare weg gescheiden door een tuin en is bereikbaar via een oprijlaan die gemarkeerd wordt met bomen.

Het vrijstaande, gedeeltelijk onderkelderde woonhuis aan de Akkerstraat 16 te Wouw is gebouwd in 1852. Het woonhuis staat op een rechthoekig grondvlak en heeft een begane grond en een zolderverdieping onder zadeldak dat gedekt is met rode opnieuw verbeterde Hollandse pannen. De nok loopt evenwijdig aan de weg. Aan de linkerzijde van de nok bevindt zich een schoorsteen. In het dakschild aan de voorzijde bevinden zich een recent geplaatst dakraam.

De gevels zijn gebouwd van gele baksteen in kruisverband. De vensteropeningen hebben een hardstenen lekdorpel, een getoogde strekkenlaag en kunnen worden geblindeerd met houten luiken.

Aan de linkerzijgevel is een aanbouw onder een lessenaarsdak gebouwd. Dit dak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen.

Voorgevel: De voorgevel is vijf traveeën breed. Op de begane grond bevinden zich vier vensteropeningen en een toegang. De toegang wordt gevormd door een houten toegangsdeur met bovenlicht in een gevelopening die omlijst wordt met houten pilasters en een kroonlijst. De vier schuifvensters zijn ongedeeld. De gevel wordt afgesloten met een bakgoot.

Linker zijgevel De linker zijgevel is in 1984 geheel opnieuw gebouwd evenals de hieraan gebouwde aanbouw.

Deze gevel wordt afgesloten met een dakoverstek.

Rechter zijgevel De rechterzijgevel dateert uit de bouwtijd. In deze gevel is de structuur van kelder en opkamer zichtbaar ter hoogte van de begane grond. De verdieping krijgt daglicht door drie rondboogvormige vensters met stolpramen en een rondboogvormig bovenlicht met een waaiervormige roedenverdeling.

De gevel wordt gesloten met een dakoverstek en over de gevel zijn ankers zichtbaar die de verdiepingen markeren.

Achtergevel Aan de achtergevel is een éénlaagse aanbouw gebouwd.

In de achtergevel bevinden zich op de begane grond vijf gevelopeningen met ongedeelde schuifvensters. De vensters hebben een rood/gele segmentboog die eenvoudiger is uitgevoerd dan de segmentbogen in de voorgevel. De gevel wordt afgesloten met een bakgoot op klossen.

In het dakvlak boven deze gevel bevinden zich drie niet uit de bouwtijd van het pand daterende dakkapellen.

  • TERUG