Locatie:Bergsestraat 47, 4724 AC Wouw
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: ca 1910
Architect: .
Soort monument: Rijksmonument
Monumentnummer: 517285
Geplaatst d.d.: 23 april 2002
Kadastrale aanduiding: Gemeente Roosendaal, plaats Wouw, Sectie L., Nr. 1285

Beschrijving

Inleiding.

HERENHUIS, (notarishuis) gebouwd in circa 1910 in Overgangsstijl met kenmerken van Art-Nouveau. Thans is het in gebruik als woonhuis met artsenpraktijk.

Omschrijving.

Tweelaags halfvrijstaand pand op een rechthoekige plattegrond onder plat dak met dakschilden. Het pand is uitgevoerd in baksteen met een natuurstenen plint, ter hoogte van de onderkant van de ramen op de begane grond is een natuurstenen speklaag aangebracht. Ook bovenaan in de gevel is een natuurstenen band in het metselwerk gemaakt. De dakschilden zijn gedekt met bitumen. De voorgevel is vijf traveeën breed en voorzien van hoeklisenen en een middenrisaliet, hoger opgemetseld en bekroond door een trapgevel. In de risaliet bevindt zich een houten paneeldeur in ondiep portiek met hardstenen trede, erboven een rechthoekige erker op natuurstenen plaat, en een balkon met smeedijzeren hekwerk. Boven- en onderrand van de erker hebben een gestucte band met reliëf. Aan weerszijden van de risaliet zijn ramen aangebracht, de bovenlichten met een kleine roedenverdeling en op de begane grond met houten rolluiken. Boven de deur en de ramen zijn natuurstenen lateien aangebracht, bij de ramen daarboven in het metselwerk segmentbogen. De linker zijgevel is iets verspringend. In de éénlaagse achteraanbouw zit een portiekje met bakstenen borstwering en deur, erboven een plat dak. Achter- en zijgevel hebben boven ramen en deuren metalen profielen, op één daarvan is het opschrift "PROFIEL NP24 DORMAN LONG & CO MIDDLESBOROUGH" leesbaar. Tegen de achtergevel staat een uitbouw onder plat dak in het verlengde van de risaliet van de voorgevel. Op de begane grond is hierin een deur met boven- en zijlichten gevuld met gekleurd glas-in-lood. Erboven op de verdieping is een groot glas-in-lood raam aangebracht. Het linkerdeel van het huis is aan de achterkant uitgebouwd en heeft aangrenzend een stookhok: een éénlaagse bouwmassa onder zadeldak met makelaar en windveer. In het interieur is de oorspronkelijke indeling gehandhaafd. Ook elementen van de aankleding zijn bewaard gebleven. Een centrale gang doorsnijdt het pand van voordeur tot aan tuindeur en heeft marmeren tegels en een houten, gemarmerde lambrizering. Andere oorspronkelijke elementen zijn onder andere pilasters met lateien op consoles met bladmotieven en aan het einde van de gang, aan de rechterkant een trap met leuning van houten balusters. Rechts van de gang kamers-en-suite met stucplafonds, links, achter de trap de keuken met schouw, zijkanten betegeld met tegels in Art-Nouveau stijl en het opschrift "EIGEN HAARD GOUD WAARD" geschilderd aan de bovenkant. Op de vloer gekleurde cementen tegels met stermotief. In de bijkeuken een hardstenen goot met pomp. De keuken is onderkelderd, het gewelf bestaat uit troggewelfjes. Daarnaast is een groot aantal paneeldeuren met in de bovenlichten glas-in-lood met bloemmotief bewaard gebleven.

Waardering.

Het huis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een sociale ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de gebruikte bouwstijl en detaillering en als getuigenis van het bouwen van de elite op het platteland. Het is zowel qua interieur als exterieur gaaf bewaard gebleven.
  • TERUG