Locatie:Boomhoefstraat 26, 4724 AZ Wouw
CBS Typering: Boerderij
Bouwjaar: 1850
Architect: .
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 27 januari 2009
Kadastrale aanduiding: Wouw, sectie Q, Nr. 500

Omschrijving van het monument

In het noord-westen van het dorp Wouw loopt van zuid naar noord aansluitend aan de Schoolstraat de Boomhoefstraat die vanuit Wouw leidt naar het buitengebied dat zich kenmerkt door verspreid gelegen agrarische bebouwing. Aan het einde van de verharde weg bevindt zich het vrij gelegen boerderij-complex Boomhoefstraat 26 dat bestaat uit een boerderij met een karhuis, een schuur en een bakhuis. Het bakhuis is grotendeels ingestort en niet meer beschermenswaardig.

Het boerderijcomplex is gebouwd in 1850 en in 1901 uitgebreid met een schuur. In 1923 is het complex uitgebreid met een karhuis. Het complex ligt buiten de bebouwde kom en is bereikbaar via een oprijlaan met waardevolle bomen (essen, eiken en fruitbomen). Rechts van het complex bevindt zich een verhard erf dat met bomen is omgeven. Voorheen bevond zich hier de moestuin.

Boerderij

De gedeeltelijk onderkelderde boerderij is gebouwd op een rechthoekig grondvlak en bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een zadeldak waarvan het woongedeelte gedekt is met enterniet leien en het stalgedeelte met golfplaten. In de nok bevindt zich ter hoogte van de brandmuur en de rechterzijgevel een schoorsteen.

De boerderij is gebouwd van gele baksteen in kruisverband.

Voorgevel:
De voorgevel In de voorgevel van de boerderij bevinden zich ter plaatse van het woongedeelte vier getoogde vensters die zijn voorzien van rolluiken. De gevel wordt afgesloten met een geprofileerde bakgoot op klossen.

De stal is na de brandmuur toegankelijk via dubbele houten opgeklampte deuren met een gedeeld raam. Na een sprong in de gevel bevinden zich aan beide zijden van een toegang met dubbele houten opgeklampte deuren, waarboven zich en een bovenlicht met een roedenverdeling bevindt, een rondboogvormig stalraam met een waaiervormige roedenverdeling. Aan de linkerzijde van de gevel bevindt zich een toegang met een houten opgeklampte deur. De gevel van de stal wordt afgesloten met een bakgoot en over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Linker zijgevel:
In de linker zijgevel bevinden zich op de begane grond een toegang met aan beide zijden een rondboogvormig stalraam. Ter hoogte van de verdieping bevinden zich een toegang met opgeklampte deur en twee gevelopeningen. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Rechter zijgevel:
In de rechter zijgevel bevindt zich op maaiveldniveau een kelderraam. Ter hoogte van de verdieping bevinden zich twee vensters met ongedeelde ramen. In de top van de gevel bevindt zich een venster met een houten luik en een gedeeld bovenlicht. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Achtergevel:
In de achtergevel is een kelderraam zichtbaar. Hierboven bevindt zich een schuifvenster met een zesruits roedenverdeling. Rechts van dit venster bevindt zich een toegang met een deur en een ongedeeld bovenlicht en een schuifvenster met een zesruits roedenverdeling. De vensters hebben een strekkenlaag en een hardstenen lekdorpel. Aan deze gevel is een eenlaagse aanbouw gebouwd onder een platdak. Deze aanbouw is niet beschermenswaardig. In de gevel van de stal bevinden zich een toegang met een houten opgeklampte deur en een rondboogvormig bovenlicht met een waaiervormige roedenverdeling. De stal is bereikbaar via een toegang met twee houten opgeklampte deuren en een zeven ledig bovenlicht. Voorts bevinden zich in deze gevel twee gevelopeningen en een toegang met een houten opgeklampte deur.

Schuur (1901)
Deze schuur is in 1901 gebouwd op een rechthoekig grondvlak en heeft een begane grond en een zolder onder een zadeldak dat gedekt is met golfplaten en aan beiden zijden een wolfeind. In de voorgevel (evenwijdig aan de boerderij) bevinden zich vier segmentboogvormige toegangen met houten opgeklampte deuren en vier rondboogvormige ijzeren stalramen. De gevel wordt afgesloten met een pvc matgoot. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

In deze gevel herinnert een gevelsteen aan de eerste steenlegging met het opschrift:

ADRIANA UITENWILLIGEN MEI 1901

In de linker zijgevel bevindt zich een toegang met twee houten opgeklampte deuren. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

In de rechter zijgevel bevindt zich de hoofdtoegang die gevormd wordt door twee toegangen met beiden twee houten opgeklampte deuren. De gevel is gebouwd van gepotdekselde houten delen. Aan beide zijden is de gemetselde beëindiging van de zijgevels zichtbaar.

In de achtergevel bevinden zich enkele rondboogvormige ijzeren stalramen.

Karhuis (1923)
Het karhuis is gebouwd in 1923 en bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een mansardekap die gedekt is met eterniet leien. De karschop is via de voorgevel toegankelijk middels vier segmentboogvormige houten opgeklampte toegangsdeuren. Aan de rechterzijde bevindt zich een stalraam met een zesruits roedenverdeling. Boven de derde toegang van links breekt een dakopbouw door de goot heen. Deze opbouw heeft een zadeldak en een houten toegangsdeur. De gevel wordt afgesloten met een bakgoot op geprofileerde klossen. In de linker zijgevel bevinden zich op de begane grond een stalraam met een zesruits roedenverdeling en ter hoogte van de verdieping een toegang met een houten opgeklampte deur en een rondboogvormig bovenlicht met een roedenverdeling. Tussen de deur en het bovenlicht bevindt zich een latei. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

In de rechter zijgevel bevinden zich twee segmentboogvormige toegangen. Elke toegang heeft aan de rechterzijde een stalraam. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich een rondboogvormig ijzeren stalraam met een roedenverdeling. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

In de achtergevel bevinden zich drie hoge en twee lage segmentboogvormige toegangen met een houten opgeklampte deur en vijf segmentboogvormige staramen met een roedenverdeling. De gevel wordt afgesloten met een bakgoot en over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Bakhuis
Het bakhuis verkeert in bouwvallige staat en is gedeeltelijk ingestort.

  • TERUG