Locatie:Roosendaalsestraat 25, 4724 AA Wouw
CBS Typering: Boerderij
Bouwjaar: vierde kwart19e eeuw
Architect: onbekend
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 16 september 2008
Kadastrale aanduiding: Wouw, Sectie D, Nr 1521

Omschrijving van het monument

Exterieur

Algemeen:
Door het dorp Wouw loopt van noord naar zuid de Roosendaalsestaat die vanuit Breda via Roosendaal langs de Markt overgaat in de Bergsestraat richting Bergen op Zoom. Deze straat bestaat nog steeds voornamelijk uit 19de eeuwse bebouwing en heeft eeuwen lang bijgedragen aan het agrarische karakter van het dorp. Diverse gebouwen symboliseren dit nog vanwege de ligging met de voorgevel aan de stoep en de uitstraling naar de straat.

De voormalige boerderij aan de Roosendaalsestraat 25 is vermoedelijk de laatste overgebleven originele boerderij in het centrum van Wouw die gebouwd is in het laatste kwart van de negentiende eeuw in de stijl van de Neorenaissance. Dit pand valt in dit straatbeeld op vanwege de brede vijfassige voorgevel met gevellijst met daarboven een dakschild. Het erf aan de rechterzijde van het pand wordt van de openbare weg gescheiden door een ijzeren hek en een haag. Aan de rechterzijde ligt achter het hek een pad met zandstenen plaveisel dat naar het erf leidde en een vrije kavel die als tuin/boomgaard is gebruik is geweest. Aan de linkerzijde grenst het pand direct aan de belendende bebouwing waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt en aan de zijde van Roosendaalsestraat 25 wordt afgesloten met een blinde tuitgevel. Het woonhuis en de dwarsdeel beslaan beide de helft van het grondvlak.
Het pand staat op een diep, rechthoekig grondvlak en omvat een begane grond en een zolder onder een zadeldak waarvan de nok haaks op de straat is gericht. Aan de voorzijde bevindt zich een dakschild. De nok wordt door twee oorspronkelijke, gemetselde schoorstenen doorbroken. De dakschilden zijn met oranje Hollandse pannen gedekt, het dakschild aan de voorzijde met gesmoorde kruispannen.

Voorgevel:
De ťťnlaagse, vijf gevelassen brede voorgevel is met rode bakstenen in kruisverband gemetseld. Het platvolle voegwerk is oorspronkelijk. De gevel wordt met een geprofileerde bakgoot op gootklossen beŽindigd. De gecementeerde plint, de gewitte banden bij de onder-, tussen-, en bovendorpels zorgen voor een horizontale geleding van de gevel. In de derde gevel bevindt zich de oorspronkelijke voordeur met een bovenlicht boven het geprofileerde kalf. Aan weerszijden bevinden zich twee vensteropeningen. De brede muurdam tussen de linker vensters is opvallend te noemen. De gevelopeningen zijn voorzien van een segmentboog met vlakke aanzet- en sluitstenen als ontlastingsconstructie. In het boogveld bevindt zich metselmozaÔek. De vensteropeningen hebben tevens een kunststenen lekdorpel. Boven de gevelopeningen is vlak onder de goot een cartouche met een gestuukte omlijsting aanwezig. Het dakschild wordt doorbroken door twee toegevoegde dakkapellen.
De T-vensters kunnen worden geblindeerd met authentieke rolluiken.

Linker zijgevel
De linkerzijgevel grenst aan de belendende bebouwing.

Rechter zijgevel
Het deel van de zijgevel dat bij het woonhuis behoort, is boven de blauw geschilderde plint voorzien van een witte pleisterlaag; bij de stal heeft het muurwerk geen afwerking. De zijgevel wordt met een zinken mastgoot beŽindigd. Het dakschild wordt door een toegevoegde dakkapel en mogelijk oorspronkelijke, daklichten doorbroken. In de gevel zijn muurankers zichtbaar.
Het woonhuis heeft een mogelijk toegevoegde, ondiepe vensteropening en een oorspronkelijke vensteropening bij de tussenmuur met de stal. In het geveldeel van de stal bevindt zich de oorspronkelijke deur met een hafrond, getraceerd stalen bovenlicht tussen twee vierkante stalvensters met zesruits, stalen stalramen. Bij de achtergevel is een oorspronkelijke poort onder een korfboog.
Het dakschild boven deze gevel wordt doorbroken door een toegevoegde dakkapel. In dit dakvlak bevinden zich tevens drie ijzeren dakramen.

Achtergevel
De achtergevel is vanaf de openbaar weg niet zichtbaar.

Interieur
In dit pand bevindt zich vermoedelijk het authentieke interieur. Omdat de eigenaar niet op de uitnodiging voor de hoorzitting in het kader van de aanwijzingsprocedure heeft gereageerd kon dat niet worden opgenomen.

  • TERUG