Locatie:Plantagebaan 224, 4724 AG Wouwse Plantage
CBS Typering: Onderwijzerswoning
Bouwjaar: 1919
Architect: De Bruijn-Van Hees
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 16 september 2008
Kadastrale aanduiding: Wouw, Sectie H, Nr 1761

Omschrijving van het monument

Algemeen
De ontwikkelingsgeschiedenis van het landgoed "De Wouwse Plantage" is bepalend geweest voor het ontstaan van het dorp, dat aan de rand ligt van de uitgestrekte bossen van het landgoed als een laan met grote platanen (de Plantagebaan) met lintbebouwing. Aan weerzijde van de Plantagebaan in het dorp bevindt zich een nieuwbouwwijk. De Plantagebaan loopt van de kern van het dorp Wouw over de A 58, door het dorp Wouwse Plantage richting Woensdrecht. Als onderdeel van een schoolcomplex, waarvan de school inmiddels is gesloopt, is het pand Plantagebaan 224 in 1919 gebouwd door de gemeente Wouw als woning voor de hoofdonderwijzer van de school.

In 1947 is het pand hersteld van de oorlogschade die het in de Tweede Wereldoorlog heeft opgelopen. In de muren zijn daarvan nog sporen zichtbaar.
In 2005 is het pand gerenoveerd/gerestaureerd en is het gehele dak vernieuwd, inclusief nieuwe dakkapellen, kozijnen, ramen (inclusief isolerend glas) en deuren behalve de ramen en deur in de voorgevel. De hoofdonderwijzerwoning Plantagebaan 224 is gebouwd in opdracht van de gemeente Wouw en ontworpen door De Bruijn en Van Hees architecten te Roosendaal in een sobere Neorenaissance bouwstijl. Het pand staat op een nagenoeg vierkant grondvlak en omvat een kelder, een begane grond en een zolder onder kap met plat dak met dakschilden die gedekt zijn met leien in maasdekking. Tegen de linker zijgevel bevindt zich een boven het dakvlak uitstekende traptoren onder een tentdak, dit dak is gedekt met leien in maasdekking. Op de toren is een windwijzer geplaatst.

Gevels algemeen
Het trasraam en de bovenliggende gevelvlakken van de éénlaags gevels zijn met rode baksteen in kruisverband gemetseld. Het geknipte voegwerk dateert deels uit de bouwtijd. Een rondgaande, fors uitstekende bakgoot op gootklossen beëindigt de gevels. De gevelopeningen zijn geplaatst onder een rollaag, met uitzondering van de voordeur, deze is onder een strekse boog geplaatst. De vensteropeningen hebben tevens een bakstenen lekdorpel die bij het merendeel van de vensteropeningen bepleisterd is. De vulling van de gevelopeningen is bij de restauraties gerepareerd of vernieuwd.

Voorgevel:
Wat direct opvalt aan de drie gevelassen brede voorgevel is de zeer smalle, verdiept liggende ingangspartij. De voordeur met meerruits bovenlicht is bereikbaar door drie, in 1947 vernieuwde, hardstenen treden. In het geveldeel links bevindt zich een venster met een kruiskozijn en vierruits bovenramen. Rechts bevindt zich een ronde ventilatieopening in het trasraam, en een drieledig venster met vierruits bovenramen. De dakvlakken, ook het smalle boven de entree, worden doorbroken door vernieuwde dakkapellen met vierruits, openslaande raamvleugels.

Linker zijgevel
Het beeld van de linker zijgevel wordt gedomineerd door de boven het dak uitstekende traptoren. Centraal in de traptoren bevindt zich een entree, daarboven zijn twee smalle vensters met ladderramen aanwezig. Voor zover zichtbaar is de linkerzijgevel verder blind. Het dakvlak links van de traptoren wordt doorbroken door een oorspronkelijke, gemetselde schoorsteen. Vóór de meest recente restauratie werd ook het dakvlak van de traptoren, bij de voorgevel, doorbroken door een schoorsteen. Het uitgemetselde rookkanaal is nog zichtbaar. Het dakvlak rechts van de traptoren wordt door een vernieuwde dakkapel doorbroken.

Rechterzijgevel
Het pand heeft een blinde rechterzijgevel. Het dakvlak wordt doorbroken door twee, gerestaureerde, schoorstenen.

Achtergevel
De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

  • TERUG