Locatie:Westelaarsestraat 56, 4725 SZ Wouwse Plantage
CBS Typering: Boerderijcomplex, "Hoeve Zaafsel"
Bouwjaar: 1e kwart 20e eeuw
Architect: onbekend
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 30 juni 2009
Kadastrale aanduiding: Wouw, Sectie O, Nr 826

Omschrijving van het monument

Algemeen
De ontwikkelingsgeschiedenis van het landgoed "De Wouwse Plantage" is bepalend geweest voor het ontstaan van het dorp, dat aan de rand ligt van de uitgestrekte bossen van het landgoed als een laan met grote platanen (de Plantagebaan) met vrijstaande bebouwing. Aan weerzijde van de Plantagebaan in het dorp bevindt zich een nieuwbouwwijk. De Plantagebaan loopt van de kern van het dorp Wouw over de A 58, door het dorp Wouwse Plantage richting Woensdrecht en kruist de Westelaarsestraat. Deze straat loopt ten noorden van het dorp van de Bergsebaan naar het dorp Heerle en heeft een agrarisch karakter door verspreid gelegen bebouwing. Veel verspreid gelegen gebouwen langs de Westelaarsestraat hebben nog hun agrarische functie behouden.

De langgevelboerderij aan de Westelaarsestraat 56 bestaat uit een woon- en een stalgedeelte. De boerderij wordt van de openbare weg gescheiden door een greppel, een tuin en een haag met een hek. Het erf is via een bestraatte toegang bereikbaar. Aan de wegzijde zijn twee bakstenen kolommen geplaatst. Het gedeeltelijke onderkelderde woongedeelte en de stal staan op een rechthoekig grondvlak dat bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een zadeldak dat gedekt is gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. De nokrichting loopt evenwijdig met de straat. In de nok ter hoogte van de linkerzijgevel en de brandmuur is een schoorsteen zichtbaar. De gevels zijn gebouwd van rode baksteen in kruisverband en hebben een gepleisterde plint. Ter hoogte van het stalgedeelte is de boerderij iets uitgebouwd en heeft ter plaatse een lagere dakvoet. De segmentboogvormige vensteropeningen van de boerderij hebben een hardstenen lekdorpel en een segmentboog.

Voorgevel
De voorgevel ter hoogte van het woongedeelte heeft aan beide zijden van de toegang twee T-schuifvensters. De toegang wordt gevormd door een paneeldeur met ijzeren smeedwerk en een ongedeeld bovenlicht. De deur oogt authentiek maar is door de huidige eigenaar elders gekocht en geplaatst. Voor de toegang bevindt zich een stoep. De gevel van het woongedeelte wordt afgesloten met een gevellijst met een gepleisterde fries en een geprofileerde bakgoot op consoles. Boven de voordeur is de naam "Hoeve Zaafsel" in de fries geschilderd. Ter hoogte van de stal bevinden zich een toegang met dubbele houten opgeklampte deuren, enkele toegangen met een houten opgeklampte deur, enkele stalramen waarvan er twee zijn vernieuwd. De gevel wordt afgesloten met een mastgoot.

Linker zijgevel (van het woongedeelte)
In de linker zijgevel bevindt op het maaiveld een kelderraam. Ter hoogte van de zolderverdieping zijn twee vensters zichtbaar. De gevel wordt afgesloten met een dakoverstek met geprofileerd boeiboord.

Rechter zijgevel (van de stal)
In de rechter zijgevel bevindt zich op de begane grond grote rechthoekige toegang met houten opgeklampte schuifdeuren. Links en rechts van deze toegang bevindt zich een vernieuwd venster.

Achtergevel
De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

  • TERUG