Locatie:Spellestraat 45, 4724 SH Wouw
CBS Typering: Boerderij
Bouwjaar: 1860
Architect: onbekend
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 27 januari 2009
Kadastrale aanduiding: Wouw, Sectie Q, Nr 593

Omschrijving van het monument

Algemeen
In het centrum van Wouw, dat wordt bepaald door de middeleeuwse kerk aan de zuidkant van de Markt met daarvoor het rechthoekige plein dat omzoomd wordt door lindebomen, begint de Spellestraat. Deze is het verlengde van de Roosendaalsestraat en kent in de dorpskern rijen dorpswoningen. Ter hoogte van de Akkerstraat draait deze richting Steenbergen en gaat over in het agrarische gebied met verspreid gelegen boerderijcomplexen.

De boerderij aan de Spellestraat 45 maakt deel uit van een boerderijcomplex dat in oorsprong is gebouwd in 1860. In 1969 is een nieuw vrijstaande woonhuis naast de boerderij gebouwd en is het woongedeelte verbouwd tot wagenschuur. In de linkerzijgevel van het voormalige woongedeelte bevindt zich een gevelsteen met het opschrift:
C. DE BRUYN
1860
De boerderij ligt in een bocht van de straat en wordt door een heg met bomen van de straat gescheiden. Het erf aan de linker- en de achterzijde is verhard.
De boerderij, exclusief de linker zijgevel van de stal, is gebouwd in 1860 en staat op een diep, rechthoekig grondvlak en omvat een begane grond en een zolderverdieping onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak waarvan de nok haaks op de straat staat. Ter hoogte van de brandmuur bevindt zich een schoorsteen. De nok wordt ter plaatse van de achtergevel afgesloten met een tuit. De linker zijgevel van de stal is ouder dan 1860 en is gebouwd in het einde van de 17e/begin 18e eeuw.
De gevels zijn met gele baksteen in kruisverband gemetseld tenzij anders vermeld en platvol gevoegd.
De kelder is tot de begane grondvloer dichtgestort met zand. De aanzetten van het gewelf van de kelder zijn in de muren nog zichtbaar.
Voorgevel (Kopse gevel evenwijdig aan de Spellestraat).
De voorgevel heeft ter hoogte van het maaiveld een gevelopening dat de kelder markeerde. Op de begane grond bevindt zich een vierruits schuifvenster dat de voormalige opkamer markeert met een gemetselde lekdorpel en een rollaag. Ter hoogte van de verdieping bevinden zich twee vensters met een zesruits roedenverdeling. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Linker zijgevel
De linker zijgevel heeft ter hoogte van het voormalige woongedeelte door de verbouwing in 1969 drie toegangen gekregen, twee brede toegangen dubbele houten opgeklampte deuren met elk drie gedeelde bovenlichten. In het midden bevindt zich de oorspronkelijke toegang met houten opgeklampte deur en bovenlicht.
De gevel wordt afgesloten met een bakgoot op beugels en over de gevel zijn ankers zichtbaar.
De zijgevel van de stal spring uit en is gebouwd van rode baksteen. In deze gevel bevinden zich een rondboogvormige toegang met houten opgeklampte deur en drie rondboogvormige ijzeren stalramen met een achtruits roedenverdeling.

Rechterzijgevel
In de rechter zijgevel van het voormalige woongedeelte bevinden zich ter hoogte van het maaiveld een gevelopening dat de kelder markeerde en een geblindeerd venster. De plattegrond verbreedt zich ter plaatse van de stal en in deze gevel bevindt zich een klein raampje, twee rondboogvormige toegangen met een houten opgeklampte deur en drie stalramen.

Achtergevel De achtergevel is na de Tweede Wereldoorlog vernieuwd. Op de begane grond bevinden zich twee toegangen en een gevelopening geeft toegang tot de zolder. In de top is een rond venster geplaatst.

  • TERUG