Locatie:Spellestraat 51, 4724 SH Wouw
CBS Typering: Boerderijcomplex
Bouwjaar: 1928
Architect: onbekend
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 27 januari 2009
Kadastrale aanduiding: Wouw, Sectie Q, Nr 623

Omschrijving van het monument

Algemeen
In het centrum van Wouw, dat wordt bepaald door de middeleeuwse kerk aan de zuidkant van de Markt met daarvoor het rechthoekige plein dat omzoomd wordt door lindebomen, begint de Spellestraat. Deze is het verlengde van de Roosendaalsestraat en kent in de dorpskern rijen dorpswoningen. Ter hoogte van de Akkerstraat draait deze richting Steenbergen en gaat over in het agrarische gebied met verspreid gelegen boerderijcomplexen.

Het boerderijcomplex aan de Spellestraat 51 ligt enigszins verhoogd ten opzichte van de straat en wordt door een tuin van de straat gescheiden. Het oprijlaan is verhard met grind, het erf is verhard. Het boerderijcomplex is gebouwd in 1928 en bestaat uit en woonhuis met een schuur die door een tussenlid met elkaar verbonden zijn. Achter de schuur bevindt zich een tweede schuur. De bouwmassa's hebben allen een mansardedak.

Woonhuis
Het gedeeltelijke onderkelderde woonhuis staat op een rechthoekig grondvlak en omvat een begane grond en een zolderverdieping onder een met gesmoorde tuile-du-Nordpannen gedekt mansardedak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Aan beide zijden van de nok bevindt zich een schoorsteen. De gevels zijn met rode baksteen in kruisverband gemetseld en platvol gevoegd. De gevelopeningen hebben een hardstenen lekdorpel en worden afgesloten met een hardstenen latei die de vorm van de vensters benadrukt. De voorgevel heeft een hardstenen plint.

Voorgevel
De voorgevel is symmetrisch gebouwd en heeft lisenen en in een risalerend deel de toegang in een ondiep portiek met drie hardstenen treden. De gevel is verlevendigd met speklagen.
Door de plint, de speklagen en de gevellijst heeft de gevel een horizontaal karakter. De toegang wordt gevormd door een paneeldeur met een ongedeeld bovenlicht. De risaliet wordt afgesloten met een hardstenen band met twee consoles waarop de goot rust. Aan beide zijden van de toegang bevinden zich twee T-schuifvensters met ongedeeld bovenlicht. De gevel wordt afgesloten met een gevellijst met een gedecoreerde gemetselde lijst, een rollaag en een geprofileerde bakgoot op klossen. In het dakvlak boven deze gevel boven de entree bevindt zich een Vlaamse gevel die is afgedekt met een hardstenen band. In deze gevel bevindt zich een venster met gedeelde stolpramen. Boven dit venster bevindt zich een gepleisterde ronde opening. Aan beide zijden van deze gevel bevindt zich een dakkapel met een platdak met een dakoverstek en twee vierruits ramen.

Linker zijgevel
De linker zijgevel heeft aan beide zijden op de begane grond een halfraam en ter hoogte van de verdieping een rondboogvormige gevelopening waarin zich een T-venster bevindt. Het boogveld is gevuld met siermetselwerk. De rondboog is gedecoreerd met een uitstekende strekkenlaag. De gevel wordt afgesloten met getrapt uitkragend siermetselwerk en een gepleisterde band.

Rechter zijgevel
De rechter zijgevel heeft ter hoogte van het maaiveld een getralied kelderraam waarboven zich het venster van de opkamer bevindt. Voorts bevindt zich op de begane grond een vierruits schuifvenster en ter hoogte van de verdieping een rondboogvormige gevelopening waarin zich een venster bevindt. Het boogveld is gevuld met siermetselwerk. De rondboog is gedecoreerd met een uitstekende strekkenlaag. De gevel wordt afgesloten met getrapt uitkragend siermetselwerk en een gepleisterde band.

Achtergevel
De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

Tussenlid
Het dak van het tussenlid is gedekt met eterniet leien en staat haaks op de straat. In de noordgevel bevinden zich een toegang en twee vensters. De gevel wordt afgesloten met een mastgoot.

Aangebouwde schuur
Het dak van de aangebouwde schuur is gedekt met eterniet leien. In de oostgevel bevinden zich enkele toegangen en stalramen. De gevel wordt afgesloten met een mastgoot. In de noordgevel bevindt zich op de begane grond een toegang met dubbele houten opgeklampte deuren met links een ronde gevelopening en rechts een stalraam. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich in het midden een toegang met een houten opgeklampte deur en aan beide zijden een rond venster met roedenverdeling. In de zijgevel is een venster aangebracht. De westgevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

Vrijstaande schuur
Achter de aangebouwde schuur bevindt zich een vrijstaande schuur met een mansardedak dat gedekt is met eterniet leien en waarvan de noordgevel vanaf de openbare weg zichtbaar is. In deze gevel bevinden zich een toegang met houten deuren en een bovenlicht en een kleine toegang met dubbele houten opgeklampte deuren.

  • TERUG